De ce mi-as lua D700

Pentru admiratia simpla a celor din jur. Fara munca suplimentara, doar prin detinere. Ca pe o masina de lux…

Imi amintesc cum ma priveau cei din jur cand aveam un aparat nou. Priviri discrete, admirative, dorinta de a intra in vorba, mana intinsa pentru a pipai aparatu… nenumaratele intrebari umile “cat costa”, invidia colegilor, succes la modeline si clasica replica “pti daca are aparat profi” la fiecare fotografie reusita.

Lasand gluma la o parte, sensibilitatea D700, lipsa zgomotului chiar si la ISO peste 6400 si noul senzor de 35 mm fac din D700 regele luminii naturale. Un aparat ideal pentru jurnalistii de eveniment. Mai lent la fotografia sportiva. Iar daca Canon 5D are culori impecabile la peisaj nu inseamna ca D700 nu face peisaj bun, trebuie doar editate imaginile pentru a scoate excedentul de albastru.

Se asteapta un nou aparat de la Canon. Presupusul DSLR va utiliza (probabil) noul senzor de 35 mm si 24.81 MP produs de SONY. Noua tehnologie aplica reducerea de zgomot direct in stratul semiconductor asupra semnalului analogic captat de diode, inainte de digitizare, ceea ce face ca fisierul RAW sa fie (aproape) fara zgomot chiar si la ISO 25600.

Dar toamna aceasta se poarta Nikon. Nu mai astept oferta Canon, chiar daca va fi mai buna. Oricum va fi devansata anul viitor de noile tehnologii) noise-free. Iau acum D700, sar peste oferta concurentei din toamna si ma inscriu la urmatorul val de tehnologie din toamna viitoare.

Sa fiu in trend.

(In imagini Teo descoper? fotografia. Nikon D80, AF Nikkor 24 mm 2.8, ISO 1600, mult zgomot. Cu Nikon D700 Teo arata la fel, doar fara zgomot si putin mai clara)

De ce nu mi-as lua Nikon D700

De o saptamana ma gandesc daca sa-mi iau D700 sau nu. In mintea mea s-au conturat cateva idei pro si contra pe care vi le impartasesc. Astazi, ideile contra 😉

1. Istoria se repeta

Va amintiti era era calculatoarelor x86? Preturile acestora scadeau la jumatate de la an la an, in unele cazuri chiar mai mult. Aceasi tendinta o regasim azi la DSLR-uri. Din experienta trecutului, cea mai buna varianta este sa folosesti un D700 pe care sa nu-l platesti tu. Daca totusi il vei plati vei deveni cel mai tare din parcare, nu pentru calitatea imaginilor tale, ci pentru ca esti primul care-l are.

2. Imi place fotografia de peisaj

Toate review-urile plaseaza Canon 5D in top la fotografia de peisaj. Evident, 5D e zgomotos la ISO mare dar pentru peisaj este suficient ISO 100. Redarea culorilor la Canon 5D este de exceptie. Noile functii ale lui D700 nu justifica pretul pentru fotografia de peisaj.

3. Lansarea lui D700 e pe graba

Poate fi paranoia sau nu… Dupa cum stiti, lansarile importante in fotografie sunt in septembrie la Photokina. Nikon in schimb nu a asteptat. Anuntat nici de o luna, D700 va fi de vineri pe stoc in magazine. O actiune in forta care va lua crema vanzarilor din segmentul semi-pro, inainte de Photokina. Unde s-ar putea sa vedem contraoferta Canon.

4. SONY dezvolta un sensor CMOS de 35 mm si 24.81 MP

Acesta este programat pentru mass production in 2008. Trebuie sa ne asteptam la noi aparate cu acest senzor pana la sfarsitul anului.

5. Pentru ca il cunosc pe Tudor

Tudor conduce o renumita firma de design si grafica. Acum cativa ani Tudor a realizat pentru BNB un catalog de produse. Tudor a fotografiat imaginile cu un aparat total depasit de oricare DSLR din prezent. Catalogul a iesit impecabil si acest lucru se datoreaza iscusintei fotografului si a luminilor folosite.

Fraaaaaatilor! S-a dat drumul la D700

Sunteti la curent cu zvonurile din lumea fotografica? Exista site-uri intregi care se ocupa cu publicarea zvonurilor despre aparate noi si “sapatul” pentru a descoperi ce lanseaza gigantii Canon sau Nikon.

(vezi zvonuri despre Nikon sau zvonuri despre Canon)

Se discuta de ceva vreme in lumea nikonistilor de Nikon D700. Este clar ca zvonurile sunt lansate si intretinute intentionat fiindca producatorii fac prin asta un veritabil sondaj de piata pentru a afla cum trebuie sa fie urmatorul lor aparat. Istoria a aratat despre aceste zvonuri ca devin intotdeauna realitate.

Asadar zvonul a murit, traiasca D700! un aparat semiprofesional cu sensor FX la un pret acceptabil.


NikonD700
click pentru a ajunge pe site-ul Nikon
(sunt sigur ca vom avea vesti curand si de la Canon, mult mai devreme decat la mult asteptatul Photokina din septembrie)