“A photographer is a person who takes a photograph using a camera. This person is generally considered the artist, because he or she constructed the appearance of the product in the same way as any other visual artists. One may be an amateur photographer or a professional photographer if he or she uses photography to make a living” – wikipedia
Zice mai departe:
The photographer often has a certain personality which is expressed in his or her work. (…) The distinction between artistic photography and photojournalism or other types of photography and the associated techniques does not remove this personal aspect from the work of the great photographers.
Sa-i lasam pe ceilalti sa fie spectatori in teatrul lumii noastre, pentru ceea ce noi vedem si ei inca nu pot sa vada. Sa fotografiem pentru noi insine, ca singur etalon ce conteaza.
Lucian Ilica says
foarte frumos …
clara says
frumos, mai ales daca fotografiile sunt facute cu si din placere … dar sa nu uitam de fotograf 😛
ogarafgan says
2 place mult
dan says
“S? fotografiem pentru noi ?n?ine, ca singur etalon ce conteaz?” – foarte adevarat, de aici vine placerea fotografiei (cred eu)
cat despre
“pentru ceea ce noi vedem ?i ei ?nc? nu pot s? vad?”
eu cred ca nici noi nu vedem ceea ce altii vad, adica “fotograful artist” nu-i mai presus decat ceilalti… oricum nu se pot da verdicte in acest sens, situatia fiind mult mai delicata si tinand foarte mult de subiectivism
ca de obicei, fotografiile atasate postului sunt foarte placute
Alin Neamtu says
ceea ce nu pot ei sa vada inca se refera la viziunea personala. toti vedem in jur insa cum vedem tine de personalitatea fiecaruia si asta face farmecul imaginilor. la fel cum este foarte adevarat ca la o iesire foto nici una din imaginile facute aceluiasi subiect de catre fotografi diferiti nu e la fel.
Poxipol says
Imi place a treia. La a doua imi place ideea de perspectiva din fundal, insa nu imi place pozitia fetei. Parca sprijina pomul…
dan says
in nici un caz mesajul meu nu s-a vrut unul critic, ci doar unul de constatare… si s-ar putea la ce ma gandeam sa nu aiba legatura cu ce doreai tu sa spui;
oricum mai cred ca personalitatea nu are cum sa se vada in imagini, cel putin nu asa de transant cum se crede… multe imagini sunt “de moment”, depinzand mult de starea fotografului; apoi depind si de stilul de prelucrare dintr-o anumita etapa “fotografica”, de gradul de cunoastere in domeniu si de multe altele (chiar de inspiratia venita din munca unor alti fotografi).. in ziua de astazi cred ca foarte putini isi transpun personalitatea in imagini, exista mai mult un “trend” in lumea asta, un trend care vrea sa impresioneze privitorul si nu sa-l faca sa gandeasca…
si inca o chestie: eu cred ca expresia “mesajul din fotografie” este mult overrated, ducand de la sine la o personalitate fotografica mult peste cea reala
Alin Neamtu says
ma bucur ca discutam pe tema asta, iar daca ai mesaje critice da-i bataie, de asta e blog.
ideea de la care am pornit este ca pana la urma zona personala poate aduce cel mai mult fotografii interesante si vibrante pentru noi si apoi pentru ceilalti. evident ca exista si fotografia la comanda, in zona profesionistilor. acolo e o zona mai complexa in care amprenta asupra imaginii este pusa de o echipa. iar imaginea e un produs, supus unei analize colective.
Si zona pro este interesanta. Am inceput sa scriu despre ea (mai mult despre un aspect negativ al ei) in postul urmator.
Calin Andra says
Imi place in mod deosebit a doua fotografie.